En dag med IBS

En dag med IBS

april 17, 2018 0 av finurligafroken

Irriterad tarm

Så var det dags för en magdag igen. Jag har inte bara kroniskt ångest, återkommande depressioner och fibromyalgi. Jag har IBS också. Irriterad tarm som man säger på svenska. En sjukdom som tydligen är väldigt vanligt men som ingen verkar veta vad det beror på eller hur man botar den. När man uteslutit allt annat så finns bara det kvar och då är det diagnosen IBS man får.

Tänk på vad du äter

Stress sägs förvärra det och man kan äta enligt någonting som kallas food map för att lindra besvären. Jag var hos en dietist och fick information om hur jag skulle äta för att må bättre men då jag bara får riktiga besvär ca en gång varannan månad tyckte jag att det verkade vara mycket krångel för så lite. Det var så otroligt mycket man inte fick äta och jag förstod inte hur jag skulle få i mig någon mat alls på det sättet. Men sen vet jag att tex starka kryddor, lök, sover och liknande ska man undvika. Jag kan ibland bli lite gasig av dessa saker men väldigt sällan ser jag någon samband alls med vad jag stoppar i mig och hur min mage mår. Däremot blir jag uppblåst efter i stort sett varje måltid.

Idag var det dags 

Så idag var det tydligen en sån dag när min mage inte alls vill samarbeta. Morgonen och förmiddagen var okej. Jag kände mig lite orolig i magen men inte mer än så. Men efter lunch kände jag att det var dags. Så sen dess har jag i stort satt bott på toaletten. Denna gång måste jag säga att det ändå är milt. I vanliga fall har jag så ont att jag mår illa och är på gränsen till att svimma. Det känns som om någon kramar mina tarmar och det är svårt att beskriva smärtan. Men jag vet att många har det ännu värre än vad jag har. Och oftare. Jag har det sällan och som jag skrev så är det milt idag. Jag springer på toa och känner mig öm i magen. Men jag kan inte påstå att det gör ont. Dock är magen extremt uppblåst och det ser ut som om jag är gravid i femtonde månaden.

Inte ensam

Jag vet som sagt att det är vanligt och väldigt jobbigt för många. En av mina favorit bloggare Ellen Lindberg har skrivit en inlägg om sin IBS och massor med bra tips. Allt är vart att testa. Men sen är det väldigt individuellt och det som funkar för mig kanske inte funkar för dig och tvärtom. Jag tycker i alla fall att det är skönt att den här dagen snart är slut och att magen förhoppningsvis mår bättre imorgon.